Σύμφωνα με το πείραμα του Rutherford...
...όταν δέσμη σωματίων α (πυρήνες He) που εκπέμπονται από μια ραδιενεργό πηγή, προσπέσει πάνω σε ένα λεπτό φύλλο χρυσού (πέτασμα χρυσού), τα περισσότερα από τα σωματίδια α διέρχονται μέσα από το φύλλο χρυσού ανεπηρέαστα (κινούμενα ευθύγραμμα). Ορισμένα όμως από τα σωμάτια α αποκλίνουν της ευθύγραμμης πορείας τους και εκτρέπονται κατά διάφορες γωνίες, με κάποια από αυτά να εκτρέπονται κατά γωνία 180°.
Η παρατήρηση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την μέχρι τότε ισχύουσα θεωρία για τη δομή του ατόμου που ήθελε το άτομο να είναι μία (ομοιόμορφα) θετικά φορτισμένη σφαίρα που αποτελείται από αρνητικά φορτία τοποθετημένα σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως ακριβώς είναι οι σταφίδες (αρνητικά φορτία) σε ένα - θετικά φορτισμένο - σταφιδόψωμο (πρότυπο Thomson). Το συνολικό θετικό φορτίο της σφαίρας έπρεπε να είναι ίσο με το συνολικό φορτίο των αρνητικών φορτίων, αφού το άτομο εμφανιζόταν ηλεκτρικά ουδέτερο. Έτσι όλα τα σωματίδια α έπρεπε να κινούνται ευθύγραμμα, κάτι που πειραματικά δεν επαληθευόταν.
Το πείραμα του Rutherford έδειξε ότι το άτομο αποτελείται από θετικά και αρνητικά φορτία, με το θετικό φορτίο (που έχει μάζα σχεδόν όση και η μάζα του ατόμου) να βρίσκεται συγκεντρωμένο στο κέντρο του ατόμου (πυρήνας) και τα αρνητικά φορτία να κινούνται σε τροχιές γύρω από αυτόν. Το συνολικό φορτίο του πυρήνα είναι ίσο με το συνολικό φορτίο των αρνητικών φορτίων που κινούνται γύρω του.
Η σπουδαιότητα του πειράματος αυτού είναι μεγάλη, αφού κατέρριψε το μέχρι τότε ισχύον ατομικό πρότυπο του Thomson.
Δείτε το video.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzjMdoN7owty7KBHg7O6afcHFj-DEuoSs2h7gpHAFhAXbd32n5iWSjE5OTWhFiThLDmhrPXIahyxQFqTKRS6ICuKty9MQy_tbGcUFqft8V7ayCC3SsoCSm6JrMKLNdW-lSWPPQJoxaRKs/s240/rutherford.bmp