Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρομαγνητικό κύμα (animation)

Ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα αποτελείται από ένα ηλεκτρικό και ένα μαγνητικό πεδίο που διαδίδονται ταυτόχρονα με την ταχύτητα του φωτός...

Πηγή του ηλεκτρομαγνητικού κύματος (η κεραία εκπομπής δηλαδή), είναι ένα ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο (δύο αγωγοί  που συνδέονται με μια πηγή εναλλασσόμενης τάσης). Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα δημιουργείται από την επιταχυνόμενη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων μέσα στους αγωγούς αυτούς, οπότε φορτία που κινούνται με σταθερή ταχύτητα δεν μπορούν να δημιουργήσουν ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Με άλλα λόγια το ηλεκτρομαγνητικό κύμα δημιουργείται από μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.

Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι εγκάρσιο, με τα διανύσματα του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου να είναι κάθετα μεταξύ τους και κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης του κύματος. Επίσης το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο είναι σε φάση, δηλαδή παίρνουν ταυτόχρονα μέγιστες και ελάχιστες τιμές, με τη διαφορά ότι διαδίδονται σε κάθετα επίπεδα, πάντα με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός στο εκάστοτε μέσο διάδοσης.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες τη διάδοση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος και μην ξεχνάτε ότι το ηλεκτρομαγνητικό κύμα δεν χρειάζεται ελαστικό μέσο για να διαδοθεί και γι' αυτό μπορεί να διαδοθεί και στο κενό με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός c=3×108m/s.
Το μπλε βελάκι αντιστοιχεί στην ένταση του μαγνητικού πεδίου Ε και το κόκκινο στην ένταση του ηλεκτρικού πεδίου Β.




















Μηχανικό και ηλεκτρομαγνητικό κύμα μαζί.




http://www.physchem.co.za/OB12-ele/Graphics/wavetrain.gif
http://www.sinequanonthebook.com/images/wave_anim_1_.gif
http://www.astronomynotes.com/light/emanim.gif
http://web.bryanston.co.uk/physics/Applets/Wave%20animations/Waves%20demos/light1.gif
http://ffden-2.phys.uaf.edu/212_spring2011.web.dir/John_Pender/pics/em-wave.gif


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.