Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ο τροχός του Νεύτωνα (προσομοίωση)

Ο Νεύτων απέδειξε με μια σειρά πειραμάτων ότι το λευκό φως είναι το αποτέλεσμα της ανάμειξης των έξι βασικών χρωμάτων...
Η ανάλυση του φωτός σε χρώματα έγινε από τον Νεύτωνα με τη βοήθεια ενός πρίσματος και μιας τρύπας στην κουρτίνα του εργαστηρίου του, μέσα από την οποία περνούσε το λευκό φως ου Ήλιου πριν πέσει πάνω στο πρίσμα!
Η σύνθεση των χρωμάτων για την παραγωγή του λευκού φωτός μπορεί να γίνει με τον τροχό του Νεύτωνα. Ο τροχός του Νεύτωνα έχει στην επιφάνεια του όμοιους κυκλικούς τομείς, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικό χρώμα, με την ακολουθία των χρωμάτων να είναι κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες.

Αν ο τροχός αυτός περιστραφεί με μεγάλη ταχύτητα φαίνεται λευκός (ως αποτέλεσμα της ανάμειξης των έξι χρωμάτων από τα οποία αποτελείται), επειδή το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει αλλαγές σε χρονικό διάστημα μικρότερο από το 1/16 του δευτερολέπτου (σε αυτή την ιδιότητα του ματιού, που ονομάζεται μεταίσθημα ή μετείκασμα, οφείλεται και η αντίληψη της κίνησης που μας δίνει η προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας).

Στην προσομοίωση μπορείτε να περιστρέψετε τον τροχό με διαφορετικές ταχύτητες (κουνήστε τε το ποντίκι το κουμπί αριστερά ή δεξιά), ώστε να διαπιστώσετε ότι μόνο όταν κινείται γρήγορα είναι δυνατό να έχουμε τη σύνθεση του λευκού φωτός. Ακόμη παρατηρήστε ότι δεν έχει σημασία η φορά περιστροφής του τροχού.

Πατήστε εδώ για να δείτε την προσομοίωση.

Μπορείτε να δείτε και το video από το εργαστήριο εδώ και μια κατασκευή εδώ.

http://www.fizzicseducation.com.au/experiments/light%20and%20sound/Light%20and%20sound%20pictures/Newton%20Colour%20Wheel.jpg


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.