Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Γέφυρα Tacoma Narrows

Η κατάρευση της Γέφυρας Tacoma είναι αποτέλεσμα του συντονισμού.
Η γέφυρα Tacoma narrows άνοιξε στην κυκλοφορία την 1η Ιουλίου 1940 και κατέρευσε εντυπωσιακά στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Κατά τη στιγμή της κατασκευής της (και την καταστροφή της), η γέφυρα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο όσον αφορά το κύριο μήκος του ανοίγματος της (main spam).
Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1938. Από τη στιγμή που χτίστηκε η γέφυρα, άρχισε να κινείται κατακόρυφα σε θυελλώδεις συνθήκες, κάτι που οδήγησε τους εργαζόμενους στην κατασκευή να δώσουν  στη γέφυρα το ψευδώνυμο:  Galloping Gertie (Γερτρούδη που καλπάζει).
Λόγω τον ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η γέφυρα εξαναγκαζόταν να εκτελεί ταλάντωση με συχνότητα που καθόριζε κυρίως η ταχύτητα των ανέμων. Την ημέρα της κατάρευσης η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 64km/h και η συχνότητα με την οποία εκτελούσε ταλάντωση η γέφυρα είχε τιμή που πλησίαζε την ιδοσυχνότητα της (συχνότητα που καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά της κατακευής της). Έτσι προέκυψε το φαινόμενο του συντονισμού (ταλάντωση με το μέγιστο πλάτος) και ύστερα από κάποιες ώρες βίαιων ταλαντώσεων η γέφυρα κατέρευσε.
Tacoma Narrows bridge 2009
Σήμερα στη θέση της έχει κατασκευαστεί σύγχρονη γέφυρα για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιήθηκαν μέρη της παλαιότερης.



Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.