Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πανελλήνιος διαγωνισμός Φυσικής (θέματα, λύσεις, πληροφορίες)

Τα θέματα και οι λύσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής, που διεξάγεται το Μάρτιο κάθε χρόνο, καθώς και γενικές πληροφορίες...

Ο διαγωνισμός αφορά μαθητές της Α, Β, και Γ Λυκείου και τα θέματα προέρχονται από το σύνολο της ύλης. Το διαγωνισμό διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και διενεργείται στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια που ορίζονται από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης. Τις τοπικές Επιτροπές Εξετάσεων συγκροτούν οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους κλάδου ΠΕ04 και τα τοπικά παραρτήματα της Ε.Ε.Φ., όπου αυτά υπάρχουν. Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων καθώς και η αξιολόγησή τους θα γίνει από την επιτροπή του Πανελληνίου Διαγωνισμού Φυσικής της Ε.Ε.Φ. με την επιστημονική εποπτεία καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου είναι η διδακτέα ύλη της τάξης αυτής (στο σύνολο της), για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της τάξης αυτής (στο σύνολο τους), ενώ για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της τάξης αυτής (στο σύνολο της).
Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός διενεργείται σε δύο φάσεις:

• Η πρώτη φάση διεξάγεται στα τοπικά εξεταστικά κέντρα.
• Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης, διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Ναβαρίνου 13α, Αθήνα).

Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.

• Οι πέντε πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης συγκροτούν την ομάδα, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής.
Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής οι μαθητές διαγωνίζονται τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων (γι’ αυτό συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού). Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.

Οι πέντε μαθητές που επιλέγονται μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, προετοιμάζονται με εντατικό ρυθμό στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των πανελλήνιων εξετάσεων και των διεθνών ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά οι φυσικοί υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου.

Η αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η όλη διαδικασία αποτελεί μια προσομοίωση της διαδικασίας των Πανελληνίων εξετάσεων, οπότε είναι μια πολύ καλή εμπειρία για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου.


(Το παραπάνω κείμενο είναι μέρος από την προκύρηξη του 21ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής 2011)
Τα θέματα και οι λύσεις των διαγωνισμών βρίσκονται εδώ
Τα θέματα του 26ου διαγωνισμού Φυσικής 2016 είναι εδώ.


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.