Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Spinner και στροφορμή (Αngular momentum) (Own Video)


Η Φυσική και οι Αρχές της βρίσκεται παντού, ακόμα και στα πιο απλά παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα μικρά παιδιά. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε την ισχύ της Αρχής Διατήρησης της Στροφορμής με τη βοήθεια...
... ενός spinner και μιας σβούρας.



Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα spinner και ένα στυλό (χωρίς το μελάνι) για να διαπιστώσουμε οτι ένα σώμα θέλει να διατηρήσει τη στροφορμή του σταθερή, όταν η συνισταμένη των εξωτερικών ροπών που δέχεται είναι ίση με το μηδέν. 

Το spinner είναι το πιο απλό που υπάρχει στα καταστήματα παιχνιδιών και το στυλό είναι χρησιμοποιημένο με το μελάνι του να έχει τελειώσει. Ανοίγουμε το καπάκι στο κέντρο του spinner και προσαρμόζουμε το spinner στο στυλό. Παρατηρούμε ότι το σύτημά μας δεν μπορεί να ισορροπήσει σε κατακόρυφη θέση. Στη συνέχεια θέτουμε το spinner σε περιστροφή και παρατηρούμε ότι τώρα καταφέρνει και μένει κατακόρυφο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θέτοντας το Spinner σε περιστροφή αυτό αποκτά στροφορμή, την οποία τείνει να διατηρήσει σταθερή όσο η ταχύτητα περιστροφής του είναι "κατάλληλη". Στη συνέχεια λόγω τριβών στο ρουλεμάν του spinner (που προκαλούν ροπή η οποία το επιβραδύνει) και λόγω τριβών εξαιτίας της επαφής του με το τραπέζι, η ταχύτητά του μειώνεται. Αποτέλεσμα είναι η στροφορμή του να μειώθεί και στο τέλος να πέσει πάνω στο τραπέζι.

Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει και η σβούρα, η οποία όμως μένει σε περιστροφή για περισσότερο χρόνο επειδή οι τριβές που ασούνται σ' αυτή είναι μικρότερες από από αυτές που ασκούνται στο spinner με το στυλό.

Δείτε το Video.




Δείτε ένα Video με το γυροσκόπιο εδώ με την Αρχή Διατήρησης της Στροφορμής εδώ.

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.