Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Αρχή - Εξίσωση Bernoulli 1 (Own Video)

Σύμφωνα με την εξίσωση του Bernoulli όταν δύο σημεία μιας ρευματικής γραμμής έχουν μικρή υψομετρική διαφορά, στο σημείο όπου η ταχύτητα του ρευστού είναι μικρότερη η πίεση που επικρατεί είναι μεγαλύτερη. Έτσι...
έχουμε στη διάθεσή μας ένα μπαλάκι του πινγκ - πονγκ και ένα πιστολάκι μαλλιών. Τοποθετούμε το μπαλάκι πάνω από το πιστολάκι, το οποίο θέτουμε σε λειτουργία. Παρατηρούμε ότι το μπαλάκι του πινγκ - πονγκ αιωρείται! Αυξάνοντας τη ροή του αέρα παρατηρούμε ότι το μπαλάκι αιωρείται σε μεγαλύτερο ύψος πάνω από το πιστολάκι. Γιατί όμως;

Ο αέρας που περνάει κάτω από το μπαλάκι σ' ένα σημείο Α έχει μικρότερη ταχύτητα από τον αέρα που περνάει πάνω από το μπαλάκι σ' ένα σημείο Β. Έτσι η πίεση κάτω είναι μεγαλύτερη από την πίεση πάνω (PA>PB). Η διαφορά πίεσης έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση δύναμης (ανυψωτική δύναμη) από κάτω προς τα πάνω. Το μπαλάκι τελικά αιωρείται (ισορροπεί κατακόρυφα) αφού η δύναμη λόγω της διαφοράς πίεσης είναι ίση με το βάρος του.

Γυρίζοντας το πιστολάκι πλάγια, η ανυψωτική δύναμη γίνεται και αυτή πλάγια και όσο η κατακόρυφη συνιστώσα της είναι ίση με το βάρος του, παρατηρούμε ότι η ισορροπία διατηρείται! Φυσικά αν η γωνία κλίσης αυξηθεί πολύ το μπαλάκι θα πέσει.

Αν βάλουμε το χέρι μας πάνω από το μπαλάκι επηρρεάζουμε τη ροή του αέρα μειώνοντας την ταχύτητα στο σημείο Β και κατά συνέπεια την πίεση στο σημείο Α. Η διαφορά πίεσης ελαττώνεται, οπότε ελαττώνεται η ανυψωτική δύναμη και το μπαλάκι κατεβαίνει πιο χαμηλά.

Δείτε το Video.






Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.