Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μικρόμετρο (προσομοίωση)

Ένα μετρητικό όργανο ακριβείας, για να μετράμε πολύ μικρές αποστάσεις είναι το μικρόμετρο...
Η χρήση του στο εργαστήριο δεν είναι συχνή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε να το χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο. Η προσομοίωση που ακολουθεί μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε σωστά το μικρόμετρο.

Με το ποντίκι μας πάνω κάτω, μπορούμε να βιδώνουμε και να ξεβιδώνουμε τη βίδα στο μικρόμετρο και κατά συνέπεια να μεταβάλλουμε το μήκος που θέλουμε να μετρήσουμε. Αν κοιτάξουμε μέσα στον μεγεθυντικό φακό, θα δούμε κάποια ενδεικτικά κόκκινα βελάκια που μας δείχνουν την ένδειξη του οργάνου, η οποία καταγράφεται δίπλα με κίτρινα γράμματα. Παίζοντας με τη βίδα μπορούμε να αλλάξουμε το άνοιγμα και να κατανοήσουμε τελικά τη λειτουργία του. Η μικρή βίδα χρησιμεύει για να κάνουμε λεπτές κινήσεις και να μην πιέσουμε πολύ το προς μέτρηση αντικείμενο.

Αν είμαστε έτοιμοι για μετρήσεις μπορούμε με το ποντίκι μας να κόψουμε ένα κομμάτι από το μπλε υλικό, το οποίο τοποθετείται αυτόματα στο μικρόμετρο. Στη συνέχεια πάλι με το ποντίκι μας βιδώνουμε τη βίδα του μικρομέτρου μέχρι το τέρμα. Τότε μπορούμε να διαβάσουμε την ένδειξη του, ως εξής:στον κεντρικό άξονα του οργάνου έχει αριθμούς που αντιστοιχούν σε χιλιοστά (mm) από μηδέν έως 20mm. Στον περιστρεφόμενο άξονα έχει επίσης ενδείξεις σε mm από μηδέν έως 0,50mm. Το πάχος του αντικειμένου προκύπτει από την πρόσθεση των δύο τιμών (π.χ. 6,2+0,35=6,55mm)

Δείτε εδώ την προσομοίωση και προσπαθήστε να το δουλέψετε σωστά.

Η παρακάτω κινούμενη εικόνα μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.






http://www.daviddarling.info/images/micrometer_caliper.jpg
http://www.technologystudent.com/images3/microm1.gif

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.