Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερη πτώση (Video)

Ελεύθερη πτώση ονομάζεται η κίνηση που εκτελεί ένα σώμα όταν αφεθεί ελεύθερο να κινηθεί (χωρίς αρχική ταχύτητα) από κάποιο (μικρό) ύψος σε σχέση με το έδαφος. Στην κίνηση αυτή...
...η μόνη δύναμη που δέχεται το σώμα είναι η δύναμη του βάρους του, θεωρούμε δηλαδή ότι η αντίσταση του αέρα είναι αμελητέα.

Η ελεύθερη πτώση είναι ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση, με επιτάχυνση ίση με την επιτάχυνση της βαρύτητας. Έτσι για τη μελέτη της κίνησης αυτής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω σχέσεις:
 
Σε πραγματικές συνθήκες (πάνω από την επιφάνεις της Γης που υπάρχει ατμόσφαιρα) η αντίσταση του αέρα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πτώση των σωμάτων, ειδικά όταν αυτά έχουν πολύ μικρή μάζα. Έτσι αν αφήσουμε να πέσουν από το ίδιο ύψος ένα σφυρί (βαρύ σώμα) και ένα φτερό (ελαφρύ σώμα), πρώτο θα φτάσει το σφυρί  στο έδαφος και ύστερα το φτερό. Όταν όμως η πτώση των δύο σωμάτων γίνει στην επιφάνεια της Σελήνης όπου δεν υπάρχει ατμόσφαιρα (άρα ούτε και αντίσταση από τον αέρα), τα δύο σώματα θα φτάσουν ταυτόχρονα στο έδαφος ανεξάρτητα από τη μάζα τους ή το σχήμα τους.

Δεν το πιστεύετε; Δείτε το παρακάτω video που προέρχεται από την αποστολή της NASA "Apollo 15". Ο αστροναύτης κρατάει στα χέρια του ένα σφυρί και ένα φτερό από γεράκι και τα αφήνει να πέσουν ταυτόχρονα από το ίδιο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Δείτε το video με ελληνικούς υπότιτλους.




Δείτε εδώ άλλο ένα video.



http://www.batesville.k12.in.us/physics/phynet/mechanics/kinematics/Images/hand_2_hand_drop_anim.gif

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.