Η οριζόντια βολή είναι σύνθετη κίνηση και αποτελείται...
από δύο απλούστερες κινήσεις: μία Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση (ΕΟΚ) στον οριζόντιο άξονα (με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα εκτόξευσης) και μία ελεύθερη πτώση στον κατακόρυφο άξονα. Οι δύο αυτές κινήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και φυσικά διαρκούν ίσους χρόνους.
Έστω ότι το σώμα που εκτελεί την οριζόντια βολή φτάνει στο έδαφος ύστερα από χρόνο tκ. Ο χρόνος της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης καθώς και ο χρόνος της ελεύθερης πτώσης είναι επίσης ίσοι με tκ.
Αν ήταν δυνατό το σώμα να εκτελέσει τις δύο κινήσεις διαδοχικά (πρώτα τη μία και μετά την άλλη) και ανεξάρτητα τη μία από την άλλη, το σημείο στο έδαφος στο οποίο θα έφτανε θα ήταν το ίδιο και ο συνολικός χρόνος κίνησης διπλάσιος του χρόνου της οριζόντιας βολής (αφού κάθε κίνηση διαρκεί χρόνο tκ). Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί την Αρχή Ανεξαρτησίας (Επαλληλίας) των Κινήσεων για την περίπτωση της οριζόντιας βολής.
Στην παρακάτω προσομοίωση μπορείτε να διαπιστώσετε το γεγονός ότι η ελεύθερη πτώση και η οριζόντια βολή διαρκούν ίσους χρόνους, ανεξάρτητα από την τιμή της ταχύτητας εκτόξευσης.
Πρώτα διαλέξτε μία τιμή ταχύτητας εκτόξευσης και πατήστε
Για να επανέλθετε στην αρχική κατάσταση πατήστε
Πατήστε εδώ για να ξεκινήσει η προσομοίωση.
Ακόμη δείτε εδώ μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσομοίωση.
Ακόμη πατήστε εδώ και εδώ για δείτε ενδιαφέρουσες ασκήσεις πάνω στην οριζόντια βολή.
Ακόμη δείτε εδώ μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσομοίωση.
Ακόμη πατήστε εδώ και εδώ για δείτε ενδιαφέρουσες ασκήσεις πάνω στην οριζόντια βολή.
http://titans.s716.ips.k12.in.us/~blachlym/pol/ch-04/6/plane-drop.gif