Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ο πυκνωτής αποθηκεύει ενέργεια... (own video)

Μπορούμε να διαπιστώσουμε πειραματικά το ρόλο ενός πυκνωτή μέσα σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με τη βοήθεια ενός πολύ απλού πειράματος...

Θα χρειαστούμε μια μπαταρία, ένα λαμπάκι led και φυσικά έναν πυκνωτή. Στο πείραμα χρησιμοποίησα μπαταρία 9V και πυκνωτή 1000μF, 6,3V.


Φέρνουμε σε επαφή τα δύο άκρα του πυκνωτή με τους πόλους της μπαταρίας, προσέχοντας το μικρό "πόδι" του πυκνωτή να πατήσει στο "-" και το μεγάλο στο "+" της μπαταρίας. Έτσι ο πυκνωτής  φορτίζεται, αποθηκεύει δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια. 

  • Προσοχή, Δεν χρειάζεται η επαφή να κρατήσει πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα. Αν η επαφή γίνει με αντίθετη πολικότητα, ο πυκνωτής δεν θα φορτιστεί.


Στη συνέχεια αφήνουμε την μπαταρία και φέρνουμε σε επαφή το λαμπάκι led με τον πυκνωτή, προσέχοντας το μικρό "πόδι" του πυκνωτή να είναι σε επαφή με το μικρό πόδι της μπαταρίας. 

Παρατηρούμε τότε μια αναλαμπή στο λαμπάκι led, κάτι που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που είχε αποθηκευτεί στον πυκνωτή μεταφέρθηκε στο λαμπάκι και μετατράπηκε σε ακτινοβολία. 

  • Προσοχή, το λαμπάκι led είναι δίοδος λυχνία και επιτρέπει τη διέλευση του ρεύματος μόνο σε μία κατεύθυνση, οπότε αν η σύνδεση του με τον πυκνωτή γίνει αντίθετα, δεν θα φωτοβολήσει.
  Δείτε το video.





Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.