Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ατμοσφαιρική πίεση (own video)

Ατμοσφαιρική πίεση ονομάζεται η πίεση που ασκεί η ατμόσφαιρα στα σώματα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Η ατμοσφαιρική πίεση οφείλεται στο βάρος της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε μία στήλη πάνω από τα σώματα και μέχρι τα όρια της...
όπως φαίνεται και στη διπλανή εικόνα.

Η ατμοσφαιρική πίεση κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας έχει τιμή περίπου ίση με 101300Pa. Αυτή η τιμή αυτή αποτελεί μια νέα μονάδα μέτρησης πίεσης που είναι η 1atm = 101300Pa και ονομάζεται φυσική ατμόσφαιρα.

Η μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης και των μεταβολών της είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του καιρού και γίνεται με όργανα που λέγονται βαρόμετρα σε καθημερινή βάση από τους μετεωρολόγους.

Η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ ισχυρή και μπορούμε να την αντιληφθούμε με τη βοήθεια πολύ απλών πειραμάτων.

Πείραμα:
Χρησιμοποιούμε ένα γυάλινο ποτήρι και ένα λεπτό φύλλο χαρτί ημερολογίου. Γεμίζουμε το ποτήρι με νερό και τοποθετούμε το χαρτί ακριβώς πάνω του. Αναποδογυρίζουμε απότομα και αφήνουμε το χαρτί. Παρατηρούμε ότι το νερό συγκρατείται μέσα στο ποτήρι και δεν χύνεται! Δείτε το video.



Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πείραμα μισογεμίζοντας το ποτήρι με νερό. Δείτε το video.



Δείτε και ένα διαφορετικό πείραμα εδώ.




http://www.one-school.net/Malaysia/UniversityandCollege/SPM/revisioncard/physics/forceandpressure/images/atmosphericpressure_clip_image001_0000.gif


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.