Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μάζα και βάρος (προσομοίωση)

Πόσο είναι το βάρος ενός σώματος στη Γη και πόσο στη Σελήνη; Ποιος πλανήτης από τους Γη, Σελήνη, Άρη ασκεί μεγαλύτερη δύναμη σε ένα σώμα συγκεκριμένης μάζας; Υπολογίστε...
την επιτάχυνση της βαρύτητας στη Γη, στη Σελήνη και στον Άρη!

Η μάζα ενός σώματος είναι σταθερή παντού γιατί εκφράζει την ποσότητα της ύλης που περικλείει ένα σώμα, με την προϋπόθεση ότι το σώμα δεν κινείται με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Το βάρος ενός σώματος μπορεί να υπολογιστεί από τη σχέση:

w = mg

όπου w το βάρος, m η μάζα και g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Επειδή η επιτάχυνση της βαρύτητας αλλάζει από πλανήτη σε πλανήτη, θα αλλάζει και το βάρος του σώματος.

'Ετσι, έχοντας στη διάθεσή μας τρία σώματα 50g, 100g και 200g και ένα δυναμόμετρο, μπορούμε να υπολογίσουμε το βάρος τους στη Γη, στη Σελήνη και στον Άρη. Επιπλέον πάνω δεξιά στην οθόνη βρίσκεται ένας υπολογιστής που μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε την επιτάχυνση της βαρύτητας στους παραπάνω πλανήτες διαιρώντας την ένδειξη του δυναμομέτρου (βάρος μετρημένη σε Νιούτον) με τη μάζα (μετρημένη σε κιλά).

Δείτε εδώ την προσομοίωση.




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH5ebehQ4axNZV0BusiIlIjMmQ88Km4j9lykBJwvn6r5RepV4NT4XW9mS_QW7X6MB3OwbdtWK_JsBqY7Ghyphenhyphen57lXxKaJy7OJoZHBRY4iUrD-OTUsVvUAIk80frR68u3HXrD5Mt54hCbIGk/s1600/weight2.PNG


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.