Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρικό πεδίο (video)

Ηλεκτρικό πεδίο ονομάζεται ο χώρος στον οποίο ασκούνται δυνάμεις (ηλεκτρικές) σε ηλεκτρικά φορτία που βρίσκονται μέσα σε αυτό το χώρο...


Ένα μέγεθος που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό πεδίο είναι η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου. Η ένταση εκφράζει τη δύναμη ανά μονάδα ηλεκτρικού φορτίου που ασκείται στα σημεία του ηλεκτρικού πεδίου. Με απλά λόγια η ένταση μας δείχνει πόσα "Newton" δύναμης ασκούνται σε κάθε "Coulomb" ηλεκτρικού φορτίου που βρίσκονται σε ένα σημείο του ηλεκτρικού πεδίου 

Η τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι σταθερή και συγκεκριμένη σε κάθε σημείο του ηλεκτρικού πεδίου και η τιμή της καθορίζεται από την τιμή του φορτίου που δημιουργεί το ηλεκτρικό πεδίο (πηγή), την απόσταση από αυτό και από το υλικό που υπάρχει ανάμεσα στην πηγή και το σημείο.


Η φορά της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου καθορίζεται από την ποιότητα του φορτίου πηγή (θετικό ή αρνητικό).

Μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου με τη βοήθεια των δυναμικών γραμμών. Δυναμικές γραμμές είναι οι νοητές εκείνες γραμμές πάνω στις οποίες το διάνυσμα της έντασης είναι εφαπτόμενο και έχει φορά τη φορά τους.

Στην περίπτωση σημειακού ηλεκτρικού φορτίου οι δυναμικές γραμμές παρουσιάζουν ακτινική συμμετρία και η φορά τουςς καθορίζεται από την ποιότητα του φορτίου (στο πρώτο video φαίνεται το ηλεκτρικό πεδίο που δημιοργείται από θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο)


 
Αν πρόκειται για δύο (ίσα) σημειακά φορτία η εικόνα είναι πιο περίπλοκη (δεύτερο video) και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη στην περίπτωση που τα ηλεκτρικά φορτία είναι άνισα.




Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η περίπτωση του ομογενούς ηλεκτρικού πεδίου όπου η ένταση είναι σταθερή με τις δυναμικές γραμμές ευθείες παράλληλες και ισαπέχουσες (φωτογραφία).






http://web.ncf.ca/ch865/graphics/EFld2Plates.jpeg


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.